Similar Posts
Burn out. Maar hoe kom je er dan wel zo snel mogelijk vanaf? En wat kan ik er zelf aan DOEN? Als gespecialiseerde burn-out coach hoor ik deze vraag dagelijks tijdens mijn wandelsessies.
Iets dat ik vaak hoor bij mij in de praktijk of tijdens de wandelsessies: “Ik wil zo snel mogelijk weer beter worden, heb je geen snelle tips voor mij?” Ik geef uit principe geen snelle burnout tips. Geen 5 tips om zo snel mogelijk van je burnout af te komen, geen pilletje. Want die snelle tips en dat willen DOEN zijn juist onderdeel van de oorzaak van je burnout. Wat ik dan wel adviseer: een DUURZAAM hersteltraject. Zodat je uiteindelijk een wijzere en gezondere versie van jezelf wordt. Zo komt er ook weer ruimte om daarna te versnellen. Meer hierover kun je lezen in mijn blog: “Burnout? 8 tips om te verlangzamen”
& niet mijn collega, vriendin, de buurvouw etc. ? We zitten als mensen als het ware constant in een sneltrein. We vragen veel te veel van onszelf, nemen geen rust en zijn altijd moe. Als we rond ons heen kijken is iedereen dat wel, dus zal het wel normaal zijn. En die collega heeft evenveel werk als ik maar die doet het wel allemaal gewoon. Of die vriendin die net gescheiden is en kleine kids heeft redt het toch ook? Mijn tip? Kijk nu eens alleen heel eerlijk naar jezelf, voel en onderzoek waar JOUW burn out vandaan komt.
De mens heeft een brein van een vis als het op stress aankomt; hij is niet toegerust op de moderne tijd. Vandaar de toename van burn-outs en depressies. We worden massaal ziek van werkdruk, prikkels en slecht nieuws. Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Zo kampt 1 op de 7 medewerkers met burn-outklachten. En het gaat niet alleen om mensen die werk combineren met de zorg voor een gezin, ook een groeiend aantal jongeren heeft last van stress. Stress en gejaagdheid speelt in allerlei levensfasen een rol.
Om echt te snappen hoe het zit met je burn out moet je terug in de tijd. Geen honderd jaar, geen tienduizend jaar, maar miljarden jaren. Je moet terug naar het begin van het leven op aarde. Je ziet dat ons stresssysteem van nu het niet meer kan bijbenen. Het is evolutionair niet goed aangepast aan de eisen van de moderne levensstijl; het heeft daar domweg nog geen tijd voor gehad. In die zin zijn we normale wezens in een abnormale wereld. Burn out, stress en overspannenheid zijn normale reacties in dit moderne leven. Ons stressresponssysteem is evolutionair nog helemaal niet aangepast aan de eisen van deze moderne tijd… Het is alleen de vraag: hoe ga je hiermee om in het dagelijks leven?
Wil je hier meer over lezen dan kan ik je het boek ‘van Bigbang tot Burn-out’ van Witte Hoogendijk & Wilma de Rek aanraden.
Zelf iets doen om van je een burn out af te komen – en het liefst zo snel mogelijk natuurlijk- is de manier die we het beste kennen om onze lastigheden die we tegenkomen te lijf te gaan. Ik hoor heel vaak: “Ik probeer en ik doe van alles, maar wat ik ook doe, verander of aanpas in mijn leven, ik kom geen centimeter in de buurt van de oude versie van mezelf”. Maar WIL je dat nog wel? Jouw burn-out is namelijk een richtingaanwijzer naar de wijzere versie van jezelf.
Wat we vaak vergeten: groei gaat gepaard met turbulentie en met je oncomfortabel voelen. En weet je… Dat is helemaal oké . Vertrouw je burn out maar, het weet waar het mee bezig is.
BEWUST kijken hoe JOUW leven eruit kan zien en hoe JIJ het wil leven kan best lastig zijn maar is zo WAARDEVOL. Jij bent tenslotte de enige die jouw leven leeft en die kan bedenken hoe je je bijvoorbeeld je werk in wilt delen en bij welke dingen je jezelf het beste voelt. Een voorbeeld uit mijn praktijk is van Lisa die hoge eisen aan zichzelf stelde, vaarde op wilskracht en waarbij stoppen geen optie was.
Lisa: “Bijna een jaar terug stond ik aan het begin van een nieuw pad! Wat vond ik het spannend, ik wist dat ik niet meteen een zonnige wandeling zou maken op dit pad. Als ik de zon wilde tegenkomen, moest ik ook de regen accepteren. Wat was het fijn dat ik dit samen kon doen met Yolanda. Soms was er angst voor hoe het pad zich zou volgen, precies op dat moment kreeg ik een extra duwtje wat moed gaf om toch door te gaan. Nu ga ik alleen verder, in vertrouwen #dankbaar
‘The day you plant the seed isn’t the day you eat the fruit’
Je wilskracht aanspreken en maar doorzetten is gedrag dat in het geval van een burn out juist niet bijdraagt aan je herstel. Deels zit het altijd maar doorzetten in je DNA en gaandeweg je leven wordt dit door opvoeding en de omgeving waarin je opgroeit nog verder ontwikkeld. Automatisch pas je dit nu ook toe op je burn out, omdat je dit zo gewend bent. Herstellen van een burn out gaat met kleine stapjes, met vallen en opstaan. Lopen kon je ook niet gelijk toen je geboren werd. Het heeft echt tijd, ruimte en aandacht nodig. Gun jij jezelf dat?
We zitten allemaal wel eens klem en ervaren dan een gevoel van verlamming, machteloosheid of boosheid. In veel situaties is dát de reden waarom we in actie komen en een oplossing zoeken, maar soms is dat niet zo eenvoudig. Vooral als er veel op het spel staat, zoals je baan of een relatie. Dan is er vaak de neiging af te wachten. Toch is het juist dan belangrijk om meer (in)zicht te krijgen op alle opties en zelfreflectie toe te passen. Pas als je overzicht hebt van je opties én de voor- en nadelen op korte en lange termijn, kun je weloverwogen keuzes maken en de juiste acties in gang zetten. Denk bijvoorbeeld aan, minder werken, je leven op andere manier indelen, eerlijk naar jezelf kijken en niet naar je collega/buurvrouw. Zo ervaar jij weer regie over je leven en leef je weer vanuit jouw flow.
Social media staan er vol mee. Mooie quotes zoals deze: “Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang”. “Om stilstand te voorkomen moet je regelmatig even stilstaan.” Allemaal helemaal waar. Om het echt in de praktijk te brengen is het vaak lastiger. Het blijft meestel bij inzicht en het weten. Het gaat er uiteindelijk om of je bereidt bent in actie te komen. Door actie ontstaat er weer beweging in jezelf.
Het allerbelangrijkste dat ik tegen iemand kan zeggen met een burn out is: vertrouw die burn out, beweeg mee en geef je er aan over. Die burn out werkt aan jouw GENEZING. Je staat jezelf het meest in de weg als je je oude gedrag van DOEN, DOEN, DOEN probeert te projecteren op je herstelproces.
Je burn out vanuit wilskracht op proberen te lossen gaat je niet lukken. Is die wilskracht dan slecht? Zeker niet, maar midden in een burn-out heb je er niets aan. Dus zet die wilskracht motor even in de garage. Aan de andere kant van je burnout kan hij dan gewoon weer mee naar buiten. Maar alleen als jij dat wilt, jij hebt dan de regie in plaats van andersom.
In de coaching bij een burnout traject word jij je bewust van je primaire drijfveren, je overtuigingen, je gedrag en wat dit (wilskracht motor) aanstuurt. Zo leer je weer keuzes maken vanuit vrijheid op een manier die bij jou past en waarbij je geen slaaf meer bent van oude gewoontes.
Blijf niet langer rondlopen met stress- en burnoutklachten. Sla een nieuwe weg in met de Doorbraak-methodiek. Je staat er niet alleen voor. Samen kijken we naar de knelpunten en werken we op een methodische manier stap voor stap aan jouw herstel.
Wil je meer informatie na het lezen van mijn blog of wil je een afspraak maken om te kijken waarmee ik je kan helpen? Bel 06-31215978 of stuur me hier een bericht.