Ervaar je veel druk op je werk? Ga je over je grenzen heen? Ervaar je weinig balans tussen werk en privé? Maak je lange dagen? Ben je moe? Bang dat je ontslagen wordt? Denk je steeds vaker na over het hebben van een andere baan?
Tijd om actie te ondernemen, pak je regie naar geluk in je werk. Lees hieronder hoe je dit kunt doen.
12 geluksfactoren op het werk
Autonomie en plezier hebben in ons werk vinden we tegenwoordig steeds belangrijker. Toch is bijna een kwart van de Nederlanders ongelukkig op het werk. Met als gevolg dat het aantal mensen met burnout klachten toeneemt. We werken harder, ervaren hoge werkdruk en hebben er minder over te zeggen.
Kijk welke twaalf factoren samen bepalen of je je gelukkig voelt op het werk. Arbeidspsycholoog Peter Warr en journalist Guy Clapperton stelden deze toptwaalf op op basis van wetenschappelijke literatuur. Kijk eens hoe dit voor jouw baan eruit ziet. Geef je baan voor iedere factor een rapportcijfer. En eerlijk zijn hè 😉
Hier alle twaalf nog even op een rijtje:
- De mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag er uit ziet (autonomie)
- Gebruik kunnen maken van je sterke kanten, je kwaliteiten
- De mate van uitdaging, waarbij ‘gemiddeld lastig’ het beste is
- Veel afwisseling, maar ook weer niet zoveel dat het stress oplevert
- Weten wat er van je verwacht wordt
- Voldoende en prettige sociale contacten
- Een passend salaris
- Veilige en plezierige werkomgeving
- De mate van waardering voor het werk door jezelf en anderen
- Een goede baas
- Voldoende toekomstperspectieven
- Een organisatie waar je eerlijk behandeld wordt.
Wat vind jij belangrijk?
De scores die je hierboven hebt gegeven zeggen iets over het welbevinden en de betekenis die je aan je werk geeft. Kijk eens waar je hoog op scoort en waar laag? Wat zegt dit over jou?
Inzicht in jezelf
Als je meer geluk in je werk wilt ervaren is het van belang dat je over voldoende zelfkennis beschikt. Dat je weet wie je bent, wat je wilt, wat je kunt, wat je kwaliteiten zijn, waar je energie van krijgt, wat je purpose is en hoe je dit vervolgens optimaal kunt benutten. Dat is je vertrekpunt, de basis. Van hieruit kun je gaan bouwen aan je eigen fundament en werkgeluk. Je kunt een visie ontwikkelen die bij jou past, bij je persoonlijke kernwaarden en werk doen die jij als zinvol ervaart.
Soms is dit een hele zoektocht maar met de juist begeleiding is dit voor jou mogelijk. Mits je in de spiegel wilt kijken en de uitdaging aan wilt gaan. Als je namelijk met andere ogen naar jezelf kan kijken en jij jezelf openstelt kom je namelijk tot diepe en mooie inzichten. Je kunt stappen zetten naar je eigen geluk in je werk.
Stappen naar werkgeluk
- Onderzoek eens wat je graag als kind deed.
- Plan eens een dagdeel in voor jezelf om na te denken over wat je ideale baan is? Hoe ziet deze eruit? Wat doe je dan voor werkzaamheden? En wat vooral niet. Kijk nog eens naar de factoren hierboven. Waar geef jij een hoog rapportcijfer aan. En waar een laag? Wat zegt dit over jou? En geen smoesje van ‘geen tijd’. Geen tijd is namelijk geen prioriteit.
- Check eens bij jezelf wat je leuk vindt aan je huidige baan en waar je meer van zou willen doen. En wat doe je liever niet meer?
- Zorg voor balans tussen werk en privé. Plan tijd voor jezelf.
- Neem jezelf (en je gedachten/fysieke klachten) serieus. Wat willen ze je vertellen?
- Houdt eens een tijdje een ‘geluksdagboek’ bij. Geluk ontlenen we aan dagelijkse dingen. Door het invullen van het Geluksdagboek krijg je daar zicht in. Het dagboek kun je vinden op: https://www.gelukswijzer.nl/gw/
- Hoe ziet je ideale droombaan eruit? Maak het visueel door een visionboard te maken.
- Maak een afspraak met je leidinggevende en bespreek wat je zou willen in je huidige functie. Pak de regie. Noem concreet wat je anders zou willen in je werk. Andere projecten? Taken? Andere functie? Opleiding?
- Vraag jezelf af hoe jij herinnerd wilt worden als je terugkijkt op je werkende leven en je 95 bent? Welke advies geef je dan mogelijk aan je kleinkinderen? Wil je herinnerd worden als die hardwerkende man/vrouw of als iemand die echt zijn verlangens en dromen is gaan volgen?
- Zoek een professionele coach die je kan begeleiden in het vinden naar meer werkgeluk. Uit onderzoek blijkt dat wandelen een hele goede manier is om tot zelfinzicht te komen. Het geeft je namelijk letterlijk te ruimte om na te denken en stappen te zetten.
Wanneer ga jij het anders doen?
Gelukkig werken ligt natuurlijk niet gelijk voor het oprapen. Je moet er wel echt zelf iets voor doen. Jij bent aan zet. Je kunt er veel over blijven lezen. Redenen en smoesjes bedenken om het niet te doen (je legt het dan lekker buiten jezelf om het niet aan te gaan) maar dan gaat er weinig veranderen. Zeg maar niks. Als je echt in beweging wilt komen dan zijn er helaas maar twee opties, namelijk:
- Je onderneemt geen actie en dingen blijven zoals ze zijn. Dan kun je je eigen werkgeluk niet veranderen.
- Je onderneemt actie, je pakt de regie en dingen komen in beweging en gaan veranderen. Je neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen werkgeluk. Je gaat van werkdruk naar werkgeluk 😉
Maak een keuze! Weet je niet waar te beginnen? Heb je hulp nodig? Een stok achter de deur? Check hier mijn pagina over loopbaancoaching. Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk hier het aanbod of vul hier het contactformulier in. Dan neem ik contact met je op.