Similar Posts
Burnout ligt op de loer door het thuiswerken tijdens deze crisis. Wanneer mensen er zelf voor kiezen om thuis te werken zijn ze gelukkiger en productiever. Daarentegen speelt verplicht thuiswerken burn-outs juist in de kaart. Het kan o.a. leiden tot onverschilligheid tegenover het werk, verlies van interesse en plezier, irritatie en ruzie in het gezin en minder efficiënt en productief werken.
Dit blijkt uit onderzoek van zowel de Vrije Universiteit van Amsterdam als het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out. Veel mensen blijken moeite te hebben om de stress die gepaard gaat met thuiswerken onder controle te krijgen en de balans tussen werk en privé te bewaren. Balans tussen werk-privé ontbreekt.
Nu we grotendeels al maandenlang verplicht thuis werken, speelt de werk-privébalans een belangrijkere rol dan ooit, ik merk het dagelijks in mijn praktijk. De eerste weken van de crisis waren er cliënten die het wel even lekker vonden. Ze konden lekker hun eigen tijd indelen en waren effectiever. Wat ik nu zie is dat alleen thuiswerken niet ideaal is voor de lange termijn.
De grens tussen werk en privé vervaagt, we staan continue ‘AAN’, gaan nog harder werken en zo raken we overbelast. De plek waar je normaal ontspant, is nu immers al tijden je werkplek en dat zorgt voor velen voor veel stress. Stress die zich uit in allerlei ‘vage’ mentale- en fysieke klachten. Lees hierover meer in mijn blog: Signalen van stress: herken jij ze?
Telkens ben ik toch weer verbaasd over de signalen die mensen missen eerlijk gezegd. Afgelopen maanden heb ik dit ook weer gemerkt tijdens mijn coachsessies. Klachten als hoofdpijn, slechte concentratie, eczeem, rugpijn, duizelig zijn niet herkennen als een gevolg van stress, maar feitelijk als normaal accepteren.
Dit baart me grote zorgen omdat we niet meer luisteren naar de signalen van ons lichaam, ons belangrijkste kompas. Ons lichaam liegt namelijk nooit. Alleen we zijn verleerd om hiernaar te luisteren. We denken namelijk dat we hier geen tijd voor hebben. We gaan liever door in de ratrace, hectiek van alledag dan dat we werkelijk even stil staan bij hoe we ons echt nu voelen.
Een aantal belangrijke aandachtspunten voor een goede werk-privébalans kun je lezen in mijn blog ‘Niet perfect is ook goed’. Deze aandachtspunten kunnen je helpen om een goede werk-privébalans te houden. Om zo te proberen een burnout te voorkomen.
Denk je na het lezen van deze blog… Ik kan wel wat hulp gebruiken om te kijken naar mijn werk-privébalans om een burnout te voorkomen. Neem dan contact met me op om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ook als je niet helder hebt wat er precies met je aan de hand is of waar je tegen aanloopt. Op een methodische manier ga ik met je aan de slag. Stap voor stap. Wandelen in een mooi natuurgebied in het prachtige Zeeland of aan zee maakt onderdeel uit van deze persoonlijke aanpak. Lees hier wat de voordelen van wandelcoaching zijn.
Wacht niet tot je letterlijk omvalt. De eerste stap is eerlijk naar jezelf zijn over hoe het nu met je gaat. Want als jij niet voor jezelf gaat zorgen, wie dan wel? Voorkomen is zoveel beter dan genezen!
Wist je trouwens dat de meeste werkgevers bereid zijn om te investeren in een (wandel)coachingprogramma? Ik heb regelmatig contact met werkgevers hierover. Ze willen juist graag investeren in jou, en daarmee in jou als werknemer. Twijfel dus niet om jouw werkgever deze vraag te stellen als je merk dat je niet lekker in je vel zit.
En voor nu… Blijf voldoende bewegen, eet gezond, slaap minstens 8 uur, en zorg voor voldoende ontspanning; dat is al de helft van je genezing.